Sery lutomierskie z Gór Sowich
Serowarnia pozyskuje mleko krowie najwyższej jakości od sprawdzonych, lokalnych producentów – rolników z wieloletnim doświadczeniem. Wytwarzamy sery, w skład których wchodzą wyłącznie naturalne produkty: niepasteryzowane i pasteryzowane mleko krowie, podpuszczka mikrobiologiczna, sól niejodowana, zioła.
Specjalizujemy się w produkcji dwóch typów sera: sera podpuszczkowego młodego, niedojrzewającego oraz rzadko produkowanego w Polsce sera typu Ricotta.
Sery podpuszczkowe to sery miękkie, łatwe w krojeniu, słone, „mokre”, o nie ostrym zapachu, z posmakiem dodanego zioła (np. czarnuszki, kozieradki, czosnku, bazylii, orzecha, pokrzywy…). Ser ten idealny jest do sałatek, kanapek, przekąsek ciepłych oraz zimnych, można go grillować. Jest doskonałym uzupełnieniem różnych zapiekanek, zup, omletów i sufletów.
Wyróżniamy się produkcją sera typu ricotta, który pozyskiwany jest z serwatki. Serek o konsystencji gładkiej, do smarowania, jest bardzo delikatny, puszysty, lekko słodki, o zawartości ok. 20% tłuszczu. Ricotta to serek świetny do deserów, serników, farszów naleśnikowych, sałatek i do smarowania chleba zamiast masła. Można ją podawać zarówno z miodem albo na ostro z ziołami.
Przydomowa serowarnia w Lutomierzu zaprasza dzieci, młodzież oraz miłośników serów do udziału w warsztatach warzenia sera na wesoło. Serowarnia znajduje się na terenie gospodarstwa rolnego położonego w malowniczym terenie u stóp Gór Sowich.
Uczestnicy wszystkimi zmysłami poznają pracę w serowarni: czują mleko, dotykają ziarno serowarskie, smakują wyroby mleczne, słyszą jak wyją krowy... Podczas warsztatów można dowiedzieć się m.in.: Jak powstaje dobry ser? Z czego wytwarza się masło? Co to jest maślanka?
Kontakt:
Lutomierz 29
57-213 Stoszowice
tel.: 661 783 435
e-mail: malwina_pasternak@vp.pl